terug naar nieuwsoverzicht

home

achtergrond

Doe mee!

faq

In Amsterdam-Zuid en op enkele andere locaties in Nederland werden onlangs zo’n vijfduizend bladvlooien uit Japan vrijgelaten om de verspreiding van de Japanse duizendknoop in te dijken. Daarmee heeft nu ook de Nederlandse overheid de methode van biologische controle een kans gegeven in de strijd tegen invasieve exotische planten. 

In de negentiende eeuw werd de Japanse duizendknoop in onze streken ingevoerd. In eerste instantie als veevoeder, maar ook als versiering in (kasteel)tuinen. De meeste populaties van de plant ontstonden in België en Nederland uit weggeworpen tuinafval.

Het Nederlandse experiment met de bladvlo – die het sap van de bladeren opzuigt waardoor de duizendknoop verzwakt – is een mooi voorbeeld van biologische bestrijding. “Biologische bestrijding heeft een slecht imago en dat is onterecht”, stelt Suzanne Lommen, biologe aan de Universiteit Leiden en coördinator van de veldproeven van het Nederlandse project #uitde1000knoop. “Je hoort alleen over de zeldzame gevallen die verkeerd afliepen, maar daarbij ontbrak goed onderzoek voorafgaand aan het uitzetten. Je hoort zelden over de honderden geslaagde ingrepen. In Zuid-Afrika, waar ze met enorme problemen met exoten kampen, is biologische controle de gewoonste zaak van de wereld en niet weg te denken als beheersingsmethode. Daar begrijpen ze niet dat we in Europa zo terughoudend zijn.” 

Biologische controle heeft een slecht imago. Dat is onterecht.

Suzanne Lommen

Universiteit Leiden

De Japanse duizendknoop woekert er ook in België op los. Het is ondertussen een algemeen verspreide soort in Vlaanderen. Enkel in de Polders en in delen van de Kempen ontbreekt ze nog. Ook in Wallonië komt de Japanse duizendknoop verspreid voor en vertoont ze er een gelijkaardig gedrag als in Vlaanderen. 

Het nieuws over het loslaten van de Japanse bladvlo in Nederland werd gretig opgepikt in Nederlandse en Belgische media. Dat komt ook Bugs 2 the Rescue ten goede, dat eveneens een groter draagvlak probeert te creëren voor het toepassen van biologische controle als hulpmiddel in de strijd tegen invasieve exoten. 

Meer weten? Lees dan het artikel uit De Standaard (+) en bekijk deze video op AD.