terug naar nieuwsoverzicht

home

achtergrond

Doe mee!

faq

Vijvereigenaars zullen het wel weten. (Exotische) waterplanten bestaan in allerlei vormen en kleuren en kunnen een vijver werkelijk prachtig aankleden. Je kiest ze echter niet zomaar: vaak hebben ze ook erg belangrijke ecologische functies. Zo staan ze in voor de zuurstofproductie, onderhouden ze de waterkwaliteit en voorzien ze een habitat voor de vele organismen die in een vijver leven. Kortom, ze zijn onmisbaar voor het in stand houden van een gezond vijverecosysteem! 

Spijtig genoeg zijn er steeds meer invasieve exotische waterplanten aanwezig in onze waterlopen. Dat zijn soorten die door menselijk toedoen (onbewust) buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn. Een zaadje of een deeltje van de plant dat via een afvoerloop wegvloeit en terechtkomt in de natuur is al genoeg om een introductie te veroorzaken. Voor de inheemse biodiversiteit heeft de vestiging van een invasieve exoot erg negatieve gevolgen.

Niet getreurd: als vijvereigenaar kan je deze problematiek helpen te bestrijden door een verstandige keuze te maken uit bepaalde plantensoorten.

Concreet: zogenaamde amfibieplanten zoals grote waternavel en waterteunisbloem kunnen bijvoorbeeld makkelijk door dotterbloem of middelste waterranonkel vervangen worden. Bovendien hebben beide respectievelijk prachtige gele en witte bloemen in hun bloeiperiode!

Zuurstofplanten spelen een erg belangrijke rol in een vijver. Waterpest en parelvederkruid zijn enkele bekende, maar hoornblad of aarvederkruid kunnen even goed dezelfde rol spelen in je vijver dan deze invasieve exoten.

Alternatieven

Wil je graag meer weten over alternatieven voor invasieve exotische waterplanten? Bekijk dan deze brochure van de FOD Volksgezondheid.