terug naar nieuwsoverzicht

home

achtergrond

Doe mee!

faq

Je kon er al over lezen in onze vorige nieuwsberichten; oktober en november waren razend druk voor het Bugs 2 the Rescue-team. Niet alleen namen we deel aan I Love Science (14-16/10/22) en Dag van de Wetenschap (27/11/22), tussenin namen we ook de tijd om ons burgerwetenschapsproject en lespakket aan leerkrachten voor te stellen tijdens de Citizen Science Netwerkdag in Brugge. We baatten er een kleine stand uit en namen ook deel aan een ‘fishbowlgesprek’.

Hebben we binnenkort giraffen in onze tuin?

Vreemde vraag neen? Of toch niet … De daling van verscheidenheid aan levende organismen op onze planeet bevindt zich meer dan ooit in de alarmfase. Wat heeft de (burger)wetenschap hierover te zeggen?

Op 8 december vond in Bar Pilar een wetenschapscafé plaats over de huidige en toekomstige biodiversiteit op onze planeet. Wat is biodiversiteit? Hoe ziet die eruit in België? En hoe zal die eruitzien in de toekomst? Deze en andere vragen werden beantwoord door vier experts met verschillende achtergronden. Onder hen ook professor Iris Stiers van Bugs 2 the Rescue.

Maken exotische planten onze natuur kapot?

Dat was de titel van de lezing die prof. dr. Iris Stiers gaf op het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt. In twintig minuten tijd bracht ze jong en oud bij over invasieve exotische waterplanten, hoe we ze kunnen beheren, en waarom we op zoek gaan naar helden op zes pootjes. Naast deze lezing namen we ook nog met twee andere activiteiten deel aan het festival: de workshop ‘Alienjagers’, voor kinderen tussen 5 en 14 jaar, en een Bugs 2 the Rescue-stand, waar bezoekers doorlopend konnen kennismaken met ons project en in gesprek gaan met onze medewerkers.