terug naar nieuwsoverzicht

home

achtergrond

Doe mee!

faq

Drie jaar na de opstart van Bugs 2 the Rescue komt er helaas een einde aan ons burgerwetenschapsverhaal. Althans officieel; onze financiering loopt dan wel ten einde, achter de schermen wordt enthousiast verder gewerkt aan onderzoek naar invasieve exotische waterplanten en biologische controle als bestrijdingsmethode. En dat is mede dankzij de hulp van onze burgerwetenschappers!

Terugblik op 2020-2023

De voorbereidingen begonnen in 2019, maar het was in februari 2020 dat we groen licht kregen van de Vlaamse Overheid en dus met het project van start konden gaan. Met onder andere het ontwerpen van ons lespakket en bijhorende Beestige Vijanden-koffer; het bedenken van strategieën om zoveel mogelijk jongeren en scholen te bereiken en het opzetten van onze website en andere communicatiekanalen wisten we wel wat te doen. Maar met de coronapandemie om de hoek werd al snel roet in het eten gegooid. Schooluitstappen faciliteren, jeugdkampen organiseren, evenementen bijwonen waar natuurliefhebbers samenkomen, … Plots was het geen evidentie meer.

We verlegden onze focus en richtten ons in tijden van isolatie en andere beperkende coronamaatregelen vooral op het sensibiliseren van mensen. Waarom kunnen invasieve exotische waterplanten enorm schadelijk zijn en hoe kan jij dit verhelpen? Deze kernboodschap vertaalden we op verschillende manieren naar onze doelpublieken: kinderen en jongeren, liefhebbers van exotische waterplanten, eigenaars van vijvers, onderwijzers, beleidsmakers, maar ook het brede publiek. Zo spraken we niet alleen op wetenschappelijke congressen, maar ook op informelere infomomenten rond de problematiek van invasieve exotische waterplanten, of op evenementen voor het brede publiek: van Technopolis in Mechelen en de Plantentuin in Meise tot I Love Science en Dag van de Wetenschap in Brussel. En hiervoor hadden we verschillende formats: van een klassieke presentatie of informatiebrochure tot een dynamische workshop voor kinderen of een lespakket met rollenspel en doe-het-zelfkoffer die we omdoopten tot ‘Beestige Vijanden-koffer’.

Eens de coronapandemie ging liggen, konden we opnieuw jeugdkampen contacteren om met ons aanbod aan de slag te gaan. Intussen hadden we achter de schermen ook een tiental natuur-, milieu- en educatiecentra (NME) weten te overtuigen om mee te stappen in het project door onze Beestige Vijanden-koffer ter uitlening aan te bieden op hun locatie. Nu het project achter de rug is en we hier geen promotie of ondersteuning meer voor kunnen bieden, zijn we helaas genoodzaakt om de koffers weer op te halen. Maar geen nood: alle exemplaren zullen nog steeds op de Vrije Universiteit Brussel ingezet worden, zowel voor scholen en jeugdkampen, als voor natuurliefhebbers.

Wat nu?

Hoewel Bugs 2 the Rescue officieel sinds maart 2023 ten einde is, hebben we heel wat materiaal ontwikkeld dat nog steeds actueel en uitermate relevant is. Bekijk hieronder waarmee jij vandaag nog steeds jouw kennis over invasieve exotische waterplanten en biologische controle kan vergroten.

Leerkracht? Download ons lespakket

Op deze pagina kan je nog steeds terecht voor meer informatie over ons lespakket, dat naast klassieke informatie ook educatieve spellen en een doe-het-zelfkoffer voor een velduitstap bevat. Al door 150 leerkrachten gebruikt!

Natuurliefhebber? Ga op pad met de Beestige Vijanden-koffer

Leen onze doe-het-zelfkoffer uit aan de Vrije Universiteit Brussel en ga individueel of in groep op pad in de natuur om allerlei metingen te doen met het wetenschappelijk onderzoeksmateriaal.

Vijvereigenaar? Doe enkele metingen in jouw tuin!

Als je zelf een vijver in de tuin hebt, dan hoef je het niet noodzakelijk ver te zoeken. Met ons vereenvoudigd stappenplan kan je je eigen vijver inspecteren op invasieve exotische waterplanten en hun karakteristieken.

En de wetenschappers?

Die werken verder aan onderzoek naar invasieve exotische waterplanten en biologische controle als bestrijdingsmethode. Ze gaan aan de slag met de gegevens die burgerwetenschappers invoer(d)en op Waarnemingen.be; oefenen in de bloeiperiode tussen mei en september zelf weer veldwerk uit; bestuderen ander wetenschappelijk onderzoek rond de problematiek van invasieve exotische waterplanten en bestrijdingsmethodes; dragen de kennis over aan studenten en collega-onderzoekers; en wie weet opnieuw aan de bredere samenleving in een toekomstig project! Ook uit hun naam een welgemeende dankuwel.