Doe mee! 

en word zelf wetenschapper

home

achtergrond

nieuws

faq

ik werk met jongeren

ik ben een natuurliefhebber

Verzamel data over de bedekkingsgraad van invasieve uitheemse waterplanten, meet morfologische kenmerken, ga op zoek naar de mogelijke schade op de waterplanten en speur mee naar de aanwezigheid van ongewervelden op deze exoten!

Pieter Meert, Bugs 2 the Rescue

Lespakket voor jongeren

Op pad met beestige vijanden!

Werk je in een school of bij een jeugdbeweging? Dan is ons lespakket (verwacht in het najaar van 2021) iets voor jou. Bugs 2 the Rescue ontwikkelt momenteel een gratis aanbod voor jongeren dat zowel binnen als buiten schoolverband gebruikt kan worden. Vanaf mei 2021 kan je bovendien gratis onze Beestige Vijanden-koffer uitlenen. Reserveer de koffer alvast hier!

Lespakket in aanmaak

Het lesmateriaal is gericht op jongeren van de tweede graad secundair onderwijs (14/15- of 15/16-jarigen), maar met wat extra uitleg en geduld kunnen ook tien- tot dertienjarigen zich aan onderzoek naar biologische controle wagen!

Het lespakket omvat:

  1. Een inleidende presentatie met achtergrondinformatie over de algemene exotenproblematiek en over biologische controle als oplossing
  2. Educatieve spellen over de algemene exotenproblematiek en biologische controle, ideaal voor een nabespreking
  3. Optioneel (vanaf mei 2021): een Beestige Vijanden-koffer met wetenschappelijk gereedschap, om zelf op het terrein aan de slag te gaan
dummy-accordeon
Past het lespakket binnen de leerplannen van het Vlaams onderwijs?

Zeker en vast. De leerlingen van de tweede graad moeten tijdens de lessen biologie minimum één biotoopstudie uitvoeren. Daarin moet een verdiepende aanpak en een meer gedetailleerde bespreking worden gerealiseerd door de link met de verschillende abiotische factoren te leggen en de vergelijking tussen verschillende biotopen te maken.

De terreinstudie van een buitenschools aquatisch ecosysteem, een kant-en-klaar werkpakket met doelgerichte determinatie-opdrachten van zowel ongewervelden als invasieve exoten, en een bespreking van de problematiek, komt dus perfect overeen met de leerplandoelstellingen.

In de onderstaande tabel worden de leerplannen voor de tweede graad Biologie (1 en 2 lestijden), waarbinnen dit project past, weergeven. Telkens volgens de onderwijsnetten en relevante onderwijskoepel.

 

Drie onderwijsnetten en
relevante onderwijskoepel
2de graad ASO
1 lestijd biologie
leerplannummer
2de graad ASO
2 lestijden biologie
leerplannummer
Gemeenschapsonderwijs GO! 2012/008 2012/009
Gesubsidieerd officieel onderwijs – OVSG vzw O/2/2012/082 O/2/2012/120
GVO – Koepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen D/2012/7841/003 D/2012/7841
Welke documenten zitten er in de Beestige Vijanden-koffer?

Alle onderstaande benodigdheden uit de koffer helpen je om op zoek te gaan naar natuurlijke vijanden:

  • Wetenschappelijk gereedschap: een schuifpasser, een insectenzuiger, een zeef, vangpotjes, pincetten …
  • Een handleiding om de biotoopstudie correct te kunnen uitvoeren
  • De informatiefiches en instructiekaarten die extra informatie voorzien over wat er gemeten moet worden
  • De werkbladen die tijdens het uitvoeren van de biotoopstudie gebruikt kunnen worden

Reserveer hier je gratis informatiekoffer

Doe-het-zelfpakket voor natuurliefhebbers en gezinnen

Op je eentje of in groep de natuur in

Gebeten door de natuur of gewoon zin in een (gezins)uitstap die je naar nieuwe plekken leidt? Met ons doe-het-zelfpakket (beschikbaar vanaf april 2021) waan je je een echte bioloog. Volg het protocol, voer een staalname uit en lees meer over invasieve exoten en biologische controle.

Doe-het-zelfpakket voor natuurliefhebbers en gezinnen

Op je eentje of in groep de natuur in

Gebeten door de natuur of gewoon zin in een (gezins)uitstap die je naar nieuwe plekken leidt? Met ons doe-het-zelfpakket (beschikbaar vanaf maart 2021) waan je je een echte bioloog. Volg het protocol, voer een staalname uit en lees meer over invasieve exoten en biologische controle.

Reserveer hier je gratis informatiekoffer

Naast het wetenschappelijk gereedschap zoals een schuifmaat, insectenzuiger, zeef en vangpotjes, omvat onze infokoffer voor natuurliefhebbers ook:

  1. De handleiding om de biotoopstudie correct uit te voeren
  2. De informatiefiches en instructiekaarten die extra informatie voorzien over wat er gemeten moet worden
  3. De werkbladen die tijdens het uitvoeren van de biotoopstudie gebruikt kunnen worden
Wat is het verschil tussen de koffer voor vrijwilligers en die voor jongeren?

De infokoffer voor vrijwilligers is gericht op alle geïnteresseerden buiten schoolverband of jongerenbewegingen. Natuurliefhebbers, gezinnen, vriendengroepen, enzovoort: iedereen kan gebruik maken van de Bugs 2 the Rescue-infokoffer.

De infokoffer omvat hetzelfde materiaal als de Beestige Vijanden-koffer voor jongeren. Het enige verschil is dat de handleiding aangepast is aan het doelpubliek (volwassenen versus jongeren) en dat er in de koffer voor vrijwilligers een extra zoekkaart zit.

Safety first

Opgepast! Wist je dat je door onvoorzichtigheden tijdens je zoektocht naar invasieve exotische waterplanten ook ongewild heel wat ongewenste neveneffecten kan veroorzaken? Het kleinste restje van een plant dat aan jouw schoenzool blijft plakken, kan bijvoorbeeld genoeg zijn om de plantensoort verder te verspreiden. En net dát willen we tegengaan. Vandaar het belang van ‘bioveiligheid’: pas enkele eenvoudige controlemiddelen toe en werk in alle veiligheid! De infographic hiernaast legt je uit hoe je dat precies doet.