Doe mee! 

en word zelf wetenschapper

home

achtergrond

nieuws

faq

beestige vijanden-koffer

lespakket voor jongeren

Verzamel data over de bedekkingsgraad van invasieve uitheemse waterplanten, meet morfologische kenmerken, ga op zoek naar de mogelijke schade op de waterplanten en speur mee naar de aanwezigheid van ongewervelden op deze exoten!

Pieter Meert, Bugs 2 the Rescue

Doe-het-zelfpakket voor jongeren, natuurliefhebbers én gezinnen

Trek de natuur in met de Beestige Vijanden-koffer

Gebeten door de natuur of gewoon zin in een (gezins)uitstap die je naar nieuwe plekken leidt? Met onze Beestige Vijanden-koffer, een doe-het-zelfpakket, waan je je een echte bioloog. Volg de handleiding, voer een staalname uit en leer al doende bij over invasieve exoten en biologische controle.

De eerste stap? Je Beestige Vijanden-koffer uitlenen! Bekijk de kaart hieronder, kies een van onze 12 afhaalpunten en neem contact op met het door jou gekozen afhaalpunt. Vertel dat je een Beestige Vijanden-koffer van Bugs 2 the Rescue wenst uit te lenen en een medewerker zal je vertellen wanneer je jouw koffer kan ophalen. Veel plezier ermee!

dummy-accordeon
Zijn de Beestige Vijanden-koffers allemaal identiek aan elkaar?

De Beestige Vijanden-koffers – momenteel hebben we er een twintigtal – hebben allemaal dezelfde inhoud, op een uitzondering na: de handleiding.

Vermits we ons op zowel jongeren in schoolverband als individuele natuurliefhebbers richten, kozen we ervoor om onze handleiding ietwat aan te passen aan de doelgroep (volwassenen versus jongeren).

Welke documenten zitten er in de Beestige Vijanden-koffer?

Alle onderstaande benodigdheden uit de koffer helpen je om op zoek te gaan naar natuurlijke vijanden:

Kan ik het materiaal van Bugs 2 the Rescue zomaar (her)gebruiken?

De Beestige Vijanden-koffer werd ontwikkeld door het Multidisciplinair Instituut Lerarenopleiding (MILO) en de Vakgroep Biologie (DBIO) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het workshop- of lespakket wordt gratis aangeboden onder de Creative Commons-licentie ‘CC BY-NC-SA 4.0’.

Dat betekent kort gesteld dat iedereen het educatieve materiaal vrij kan gebruiken binnen een niet-commercieel kader, op voorwaarde dat er wordt aangegeven dat er gebruik gemaakt wordt van het Beestige Vijanden-pakket van de VUB, en dat de gebruiker eenzelfde (of compatibele) licentie geeft op het werk waarin het Bugs 2 the Rescue-materiaal gebruikt is. Meer informatie over de modaliteiten van deze ‘CC BY-NC-SA 4.0’-licentie vind je hier. Twijfel je of heb je hier nog vragen over? Contacteer ons dan via info@bugs2therescue.be.

Afhaalpunten Beestige Vijanden-koffer

Antwerpen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Limburg

Oost-Vlaanderen

Bezoekerscentrum Nieuwenhoven

Hasseltsesteenweg z/n, 3800 Sint-Truiden
011 26 54 50
pnc@limburg.be

Toeristisch Maascentrum De Wissem

Negenoordlaan 2, 3650 Dilsen-Stokkem
011 26 54 50
pnc@limburg.be

Bezoekerscentrum Schulensmeer

Demerstraat 60, 3560 Lummen
013 44 12 37 / 013 55 63 81
schulensmeer@natuurpunt.be

De Kaaihoeve

Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem (Zwalm)
055 49 67 96
dekaaihoeve@oost-vlaanderen.be

De Helix

Hoogvorst 2, 9506 Grimminge
054 31 79 50
dehelix.omgeving@vlaanderen.be

Vlaams-Brabant

West-Vlaanderen

Provinciedomein Het Vinne

Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw
011 78 18 19

provinciedomein.zoutleeuw@vlaamsbrabant.be

Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder

Kuiperscheeweg 20, 8370 Blankenberge
050 42 90 40

uitkerksepolder@natuurpunt.be

download het lespakket via klascement

Lespakket voor jongeren

Op pad met Beestige Vijanden!

Werk je in een school of bij een jeugdbeweging? Dan is ons lespakket iets voor jou. Bugs 2 the Rescue ontwikkelde een gratis aanbod voor jongeren dat zowel binnen als buiten schoolverband gebruikt kan worden. Leer meer over de algemene exotenproblematiek, over biologische controle als oplossing, en ga met onze Beestige Vijanden-koffer op biotoopstudie!

Het lesmateriaal is gericht op jongeren van de tweede graad secundair onderwijs (14/15- of 15/16-jarigen), maar met wat extra uitleg en geduld kunnen ook tien- tot dertienjarigen zich aan onderzoek naar biologische controle wagen! 

Doe-het-zelfpakket voor natuurliefhebbers en gezinnen

Op je eentje of in groep de natuur in

Gebeten door de natuur of gewoon zin in een (gezins)uitstap die je naar nieuwe plekken leidt? Met ons doe-het-zelfpakket (beschikbaar vanaf maart 2021) waan je je een echte bioloog. Volg het protocol, voer een staalname uit en lees meer over invasieve exoten en biologische controle.

Reserveer hier je gratis informatiekoffer

Het lespakket is gratis te downloaden op het lerarenportaal KlasCement en omvat:

  • Een inleidende presentatie met achtergrondinformatie over invasieve exoten en over biologische controle als oplossing
  • Educatieve spellen over de algemene exotenproblematiek en biologische controle, ideaal voor een nabespreking
  • Optioneel: een Beestige Vijanden-koffer met wetenschappelijk gereedschap, om zelf op het terrein aan de slag te gaan (tussen april en september, in de ideale bloeiperiode)
Past het lespakket binnen de leerplannen van het Vlaams Onderwijs?

Zeker en vast. De leerlingen van de tweede graad moeten tijdens de lessen biologie minimum één biotoopstudie uitvoeren. Daarin moet een verdiepende aanpak en een meer gedetailleerde bespreking worden gerealiseerd door de link met de verschillende abiotische factoren te leggen en de vergelijking tussen verschillende biotopen te maken.

De terreinstudie van een buitenschools aquatisch ecosysteem, een kant-en-klaar werkpakket met doelgerichte determinatie-opdrachten van zowel ongewervelden als invasieve exoten, en een bespreking van de problematiek, komt dus perfect overeen met de leerplandoelstellingen.

In de onderstaande tabel worden de leerplannen voor de tweede graad Biologie (1 en 2 lestijden), waarbinnen dit project past, weergeven. Telkens volgens de onderwijsnetten en relevante onderwijskoepel.

 

Drie onderwijsnetten en
relevante onderwijskoepel
2de graad ASO
1 lestijd biologie
leerplannummer
2de graad ASO
2 lestijden biologie
leerplannummer
Gemeenschapsonderwijs GO!2012/0082012/009
Gesubsidieerd officieel onderwijs – OVSG vzwO/2/2012/082O/2/2012/120
GVO – Koepel Katholiek Onderwijs VlaanderenD/2012/7841/003D/2012/7841

Safety first

Opgepast! Wist je dat je door onvoorzichtigheden tijdens je zoektocht naar invasieve exotische waterplanten ook ongewild heel wat ongewenste neveneffecten kan veroorzaken? Het kleinste restje van een plant dat aan jouw schoenzool blijft plakken, kan bijvoorbeeld genoeg zijn om de plantensoort verder te verspreiden. En net dát willen we tegengaan. Vandaar het belang van ‘bioveiligheid’: pas enkele eenvoudige controlemiddelen toe en werk in alle veiligheid! De infographic hiernaast legt je uit hoe je dat precies doet.